2014. október 29., szerda

Vizezik a tejet? És melyik tejet vizezik jobban?

Magyarországon vizezik a tejet. Ez közhelyes tévedés gyakran elhangzik különböző fórumokon.
Nézzünk tehát a tejes pohár mélyére és tudjon meg egy kicsit többet erről a témáról, akiket ez érdekel.
A tej összetételét tekintve közel 90%-ban vízből áll, a maradék 10% zsír, fehérje és ásványi anyag.
A frissen fejt tej 3,8-4,0%-nyi zsírt tartalmazhat, de a nagyüzemi tehenészetekből érkező tej is átlagban hozza a 3,7%-ot. Alapvetően ez az arány az állatok takarmányozásától függ, míg télen a száraztakarmánytól zsírdúsabb a tej, nyáron a zöldtakarmányoktól soványabb.
A tej vizezése egy urbánus legenda, a tejüzemekben csak beállítjuk azt a zsírtartalmat, ami az előírásoknak és a fogyasztói igényeknek megfelelő.
A zsír ún. ízvivő anyag, ezért meghatározó a tej ízének szempontjából. Minél magasabb zsírtartalmú tejet iszunk, annál, teltebb az íze. Idehaza többféle változat is kapható, a 0%-ostól a 3,5%-osig.
A tej fogyaszthatóságát a hőkezelés módja határozza meg, tartósítószert vagy tejpor használatát a magyar élelmiszer szabványok nem engedélyeznek.
A fogyasztók választhatnak, hogy a 4-6 napig friss kíméletesen pasztőrözött tejet, vagy a 21 napig jó és magasan hőkezelt ESL tejet, esetleg a hónapokig eltartható UHT tejet választják.
Az utóbbinál a magas hőmérsékletű (135 Celsius fok) kezelés miatt a tejcukor karamellizálódik és így marad egy sajátos utóíze.
Élvezeti értékét tekintve a zacskós friss tej adja a legkellemesebb ízt és csomagoló anyagát tekintve zöld is a többi dobozós kiszerelésű termékhez képest.
A Friss Élelmiszer Kft. termékei egytől-egyig a legmagasabb élelmiszeripari követelményeknek felelnek meg. A cég rendszeresen ellenőrzi és felügyeli, hogy az általuk kibocsátott tejtermékek a mindenben megfeleljenek a magyar előírásoknak. Emellett következetesen kiállnak az élelmiszeripar másik nagy kihívásával szemben, azaz a lehető legkevesebb csomagoló anyagot használják fel a tej fogyasztókhoz történő eljuttatásig.
Ezért hívják a Friss Élelmiszer Kft. által forgalmazott Kemenesi Tejet, zöld tejként is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése